Van de redactie

logo-idW-oud

 

VAN DE REDACTIE

We laten wel eens een themanummer verschijnen en dan staat dat thema op de omslag. Maar er verschijnen ook nummers die niet aan een bepaald thema gewijd zijn en dan komt er op de omslag iets dat op een markant punt in zo’n nummer wijst. Ik zeg dit maar even omdat gebleken is dat er hierover misverstanden ontstaan zijn. Vandaar wat er vandaag op de omslag staat.

Meijering sluit in dit nummer zijn beschouwing over Barth en de Joden af en stelt aan het eind een vraag, waar we ons niet zomaar van af kunnen maken. Van den Dool maakt critische, zéér critische, kanttekeningen bij Den Dulks opvattingen over het ‘ons’ in Genesis 1:26. Zuurmond spreekt over ‘vergeving van zonden’ in het Apostolicum: zonde is eerder collectief dan individueel. Kroesen maakt ons nieuwsgierig maar een op hydepark van 8-10 juni a.s. te houden cursus. Van Dijk vergelijkt de toespraak in Max Havelaar tot de hoofden van Lebak met de toespraak van Obama! Ten Boom bespreekt Van de Beeks jongste werk en komt ook tot een hoofdvraag die Van de Beek bij hem oproept. Blankesteijn over radio 1 – de laatste zin meer dan één keer lezen! Een boekbespreking van Den Boer, dan een van mijn hand en tenslotte een van Laura Reedijk-Boersma. De laatste zin van haar artikel brengt ons weer bij Meijerings vraag.

Ik zou beginnen te zeggen: het christelijke antisemitisme begint waar een christen over de Joden gaat denken: wat doen jullie hier nog op aarde nu Jezus Christus gekomen is? Zo worden de Joden weggedrukt en het sentiment: nu Jezus Christus gekomen is? Zo worden de Joden weggedrukt en het sentiment: alles zou zoveel mooier zijn als bijvoorbeeld de staat Israël niet bestond zit er bij ‘de media’ al dik in. Het nu nog maar weinig genoemde hervormde Fundamen- en Perspectieven van 1949 steekt in artikel 17 een stokje voor dat in je gedachten wegdrukken van de Joden: ‘God heeft nog een toekomst voor zijn oude volk. Het blijft het volk der belofte en het volk van de Messias’.

A.A. Spijkerboer